adlin dayana
Twitter · Instagram ·



tuan tanah

Secara sasteranya,aku seorang Adlin Dayana atau nama singkatnya Yana si baik hati yang suka menulis cerita fiksyen,fakta2 tersendiri dan bertemakan muzik keras ditelinga. Selalu gagal dalam percubaan pertama tp sekali aku jatuh tak selamanya aku tersungkur.Pernah menjuarai rumah sukan Kenyalang dalam acara lari berganti-ganti 3x100 sewaktu menduduki Darjah 1. Pemain bola jaring kedudukan Center sewaktu dibangku lewat 10,11,12 tahun. Kaki size 5 baju size M/L. Lebih dikenali dengan sikap suka buat hal sendiri dan keras kepala.

Dua tiga kucing berlari, eh terjatuh pula!

Adlin Dayana MAL El Kasyah

Support
Follow me :)


Tweet Tweet

Recent Posts
· Camping : Ekspedisi Mendaki Gunung Panti, Kota Tin...
· Masih Perlu
· KENANGAN SEMALAM.
· jatuh
· class
· Menifestasi Core


Camping : Ekspedisi Mendaki Gunung Panti, Kota Tinggi, Johor.
Friday, 4 September 2015 | Posted by Lionel | 0 comment/s
Hello and assalamualaikum kepada semua readers :) hikhok!  Macam lama rasanya tak update new entry kan? Guess what? I come up with something!
About a weeks ago, I went to a camp named "Ekspedisi Mendaki Gunung Panti" Yah, its nice dude!

So, Khamis (27 August) kami gerak dari sekolah pada jam 4:00 petang, dan around pukul 6 kami tiba di destinasi yang dituju iaitu Hutan Lipur Panti. The place was nice after all. Turun je dari bas, we packed up our owns and diberikan makanan. Around 6:15 we have to build up the tenth! And each group were given with two tenth (one for the base camp, and one for the other left member to sleeps) Ok, semua sekali ada 4 group.

Selepas siap dirikan khemah, kami solat maghrib dan malam tu we came up with Ice Breaking activity. Kami diajar how to play a break clap, and yeah it was fun! Haha Azhar and Nazmi was totally crazy like us too. Both of them are the facilitators.  I thought Nazmi was so silent person since he don't even talk to us earlier, but then? Haha I'll tell later. The first night was quiet dull after all since we still don't get know each other well. But its okay, we were having fun! Lepas habis activity, kami diarahkan untuk masuk khemah dan tido and tak camping lah kalau tidur awal kan? And malam tu aku bertugas untuk masak nasi goreng lelws for Nazmi ok Nami for short. Haha and thats the night we get to know each other as a teams! :)  gila rupanya dia ni.

Day two - Friday (28 August)

Ha..Hari yang ditunggu-tunggu telah pun tiba, we're going to hiking babes!!! Pagi tu siap2 dengan sarapan, and yeah, kitorang terpaksa naik kereta and the vehicles that i dont know how to say it,
amende ntah four by four i think la untuk ke kaki gunung. ahaha. Diorang semua awal2 naik truck tu but yg tertinggal 4 orang perempuan ni, naik d-max, siap aircond, jeles tak? hahaha kami dipandu oleh Abang Eddy yang sangatlah peramah sbb cerita macam-2 pasal gunung tu and siap berhenti tepi jalan tunjuk gunung yang kitorg akan naik :)

Masa mula2 kecut gak ah sebab aku pernah naik gunung sekali je, and aku pernah berjanji tak nak naik gunung lagi due to the reason aku pancit masa naik Gunung Arong, Mersing (2013) hahaha! Tapi aku pun tak tahu apahal aku boleh terjebak dalam ekspedisi ni, ah belasah! hahaha. First of all kami diberi taklimat sedikit sebanyak psl gunung tu even aku dah tahu (Abang Eddy dah cerita masa otw nak ke kaki gunung) and lps tu buat stretching sikit2 untuk mengelakkan kaki cramp dan sebagainya. Dan, dengan bacaan doa, kami pun meneruskan perjalanan mendaki Gunung Panti :)

Awal-2 aku berjalan dengan the girls , tapi makan lama kudrat aku semakin berkurangan dan akhirnya aku sendirian kuikui. Aku tak kesah pun kalau terpaksa jalan tanpa teman, tapi macam hambar dan bosanlah sebab aku ni mulut tak reti diam, naik gunung nak kena berbual kalau tak rasa macam nak mampos dah tercungap-cungap hahahaha. Terpaksa ah aku menerima hakikat yang aku dah ditinggalkan berdua dgn Saleha, sbnrnya Saleha pun fedup kot dgn aku sebab asyik penat manjang hahaha. Tapi lps tu sampai separuh jalan aku bertemu dgn Adzha dan kami pun jalan bertiga-tiga, Perbezaan jarak kami dengan yang lain memang jauh, sumpah jauh. Sepanjang naik bertiga, kami rancak bersembang itu ini dan biasalah, gossip lelws hahaha! After that sorang ranger ni cakap kami dah nak sampai puncak, masa tu dalam otak fikir puncak je, takde benda lain. haha tapi tak semudah yang disangka, kecerunan dia sangat tinggi ye anak-anak, aku sampai merangkak sebab nak berdiri dengan tegak memang takleh and aku ni seorang yg dilahirkan takut dengan ketinggian, gayat woi!

And sampai je, aku memang dah gembira tahap gaban  , aku tengok semua tengah  melepek and as soon as i stepped there je, semua tepuk tangan!!! hahaha ini lawak! pergh pisang berbuah dua kali. inilah yang diorang buat time aku sampai kt puncak gunung arong dulu. wei terharu siot sampai menangis hahaha!!! Lepas tu tetiba abang Sam cakap "ok yang lain boleh sambung gerak, biar kawan awak yang baru sampai ni rehat dulu" whut????? Mati2 siot aku fikir dah sampai, What the hell I've been thru sial hahaha sumpah aku rasa teraniaya aha!

Diorang pun beransur pergi dan tinggallah aku sebatang kera dengan Adzha and Aaleha and abang Eddy, boleh dikatakan tugas abang eddy ni guide kitorg je kot! hahahaha around 20 minutes walking, finally I reached the top of the mountain! Yah its great babe even Im in bottom 3 ! Haha semua tepuk tangan cm celaka mengalukan kesampaian aku kahkahkah, dalam 30 minit kami kt atas tu, kami memanfaatkan masa dengan Nami and his jokes yang lelws tu hahah then snapping some picture of the beautiful scenery and yeahm its good !!!




And yes, turun pun kami turun berempat including Abang Eddy, haha! Weh its nice memories to be remembered kot. Nice lah!

Petang tu setibanya di base camp, kami pun dah lopek habis dah tak larat nak buat pape tapi kena masak! lelws malas siot haha then petang tu kami pun terpaksa la masak maggi sebab dah laparruzzaman punya pasal, Nami dan Adzha pun turut sama datang melepak, dan disini dengan bangganya aku bagitahu yang Nami memang kuat makan! Datang group aku je menagih makanan, ahaha maafkan aku Nami :( eh maaf, Cikgu Nazmi :) ye, dia seorang  guru sekolah rendah yang sangat berwibawa ((bluekkkk))

Malam tu malam kebudayaan and seriously best as hell! Itulah malam kebudayaan yang paling best I've ever been experienced! Malam tu group aku dapat group last performing and guess what? Dah macam party dah malam tu haha nice la cikgu2 sporting habis ikut menari sama2, and part paling best sing along lagu Kun Anta, wow thats paling nice part, thanks guys!!
 And lpas tu kami ada night walk, lepas tu balik je base camp masing2 bawak pacat bersama, ewww geli siot hahaha
dan malam tu kami ber-6 melepek diatas canvas dan dibawah cahaya sinaran bulan yang menerangi malam, jadikan malam ku lebih indah,jadikan siangku lebih terang,biarkan bunga kuuuuu mewangggiiii selamaaaanyyyyyaaa~~ ahahaha!!! K.

bersembang macam2 dengan Wan,Mai,Nami,Anith,Iera even masa tu aku dipaksa minum air halia green tea, what a bad combination sia, I HAVE TO DRINK IT BHAIIII sbb gastric lepas tu perut aku still sakit haha, Nami kaki gossip ko, mati2 aku ingat dia ni spesies pendiam, ternyata ramalanku salah belaka,sebab dia lah yang paling banyak mulut lelws.

Esoknya kami pun harus pulang semula ke Spg Renggam, Sedih wei syesly aku sedih sebenarnya ahahaha

Inilah antara hasil tangkapan kami sepanjang kt camp :)







muka semua nak suci pahal? hahaha


lets go hiking!


Thanks Adzha and Saleha :)


Inilah Abang Eddy :)


thanks teman aku wei ! 


acacah jika aku seekor batu, eh


Hiking!


Taddahhh!


Nami yang ajar!


Ha ni semua Nami yang ajar!!!!


Apa awak buat tu yana =.=


Thanks gais and the gang! semoga jumpa lagi next excursion : 
Gua Senyum, Pahang! See ya! Thanks for reading 

Ditaip ikhlas oleh : Nora Danish.